Szépítő gabonaszemek

KIMERÍTHETETLEN GAZDAGSÁG

Európa az utóbbi években kezdi felismerni e keleten nagy klasszikusnak számító, természetes alapanyag bőrre gyakorolt jótékony hatásait. Rizskeményítő, rizskorpa, rizsecet, rizsből készült alkohol, növényi víz, a rizsvíz gőze, a rizs peptidjei: mind-mind megannyi kincs. A rizs kaméleon módjára ölt számtalan formát, és valamennyi változata kitűnően használható szépségápolási célokra.
A rizskorpa, amely évszázadok óta alapanyaga különféle kozmetikai szereknek (közülük a legismertebb a híres-nevezetes rizspor), kiváló nedvszívó és mattító tulajdonságainál fogva ma újra reneszánszát éli a kozmetikában. Az ásványi sókban rendkívül gazdag rizsolaj restrukturáló, hidratáló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A rizsből erjesztett ecet kitűnő zsíroldó, a rizsvíz nyugtató és méregtelenítő hatású, a rizs peptidjei pedig kiváló hatóanyagoknak bizonyultak az anti-aging terén. Különböző céllal ugyan, de megtalálhatjuk a rizst bőrradírok, bőrtápláló krémek és tejek, szappanok, sminklemosók, hámlasztó hatású tusfürdők, sőt, szérumok fő összetevőjeként is. A kozmetikai felhasználás terén a gésák kultuszából közismertté vált egzotikus és szimbolikus növény mára ott van a legnagyobb kozmetikai márkák termékeinek alapanyagai között is, és a reklámszakemberek szívesen építik egy-egy termék kampányát e különleges és egzotikus, marketing szempontból is „jól eladható” növényi alapanyagra.

Frédérique LEBEL